В състояние на неопределеност не е лесно да планираме бъдещето, включително

...
В състояние на неопределеност не е лесно да планираме бъдещето, включително
Коментари Харесай

Нагоре в кариерата по време на пандемия с 5 експертни съвета

В положение на неопределеност не е елементарно да планираме бъдещето, в това число и нашето персонално професионално бъдеще, работа и кариера.Това обаче не значи, че би трябвало да спрем да мислим за неща като отваряне на личен бизнес или нанагорнище нагоре по кариерната стълбица. Все в миналото епидемията ще завърши, затова в този момент е моментът да се подготвите да влезете в света с нови сили и пълномощия. Професорът от London Business School и създател на книгата „ Действай като водач, мисли като водач “ Ерминия Ибара има вяра, че всяка рецесия е късмет да започнете нещо ново. Тя изследва спешните обстановки, в това число последната - световната финансова рецесия от 2008 година, и стига до извода, че по време на рецесия не трябва да се седи със скръстени ръце. Професор Ибара дава 5 основни съвета на тези, които не се предават и занапред гледат напред, към бъдещото си кариерно развиване.

Развивайте нови умения

Бъдещето наподобява нестабилно даже и в спокойни времена, а по време на криза  стресът и шокът могат да окажат крайно негативен резултат върху прочувственото положение на хората. Ибара обаче поучава да не се поддаваме на суматоха и обезсърчение, а вместо това да мислите за нови благоприятни условия, като в същото време не се придържаме към нито един сюжет, а обмисляме различни разновидности за това по какъв начин може да се развие бъдещето и надлежно по какъв начин да действаме във всяка една от вероятните обстановки. Някои догатки може да са по-реалистични, други - по-малко близки до действителността. Важна е самата конфигурация, настройката, че бъдещето не е ужасно и постоянно има излаз и избор. Кризата е най-хубавото време за насърчаване на нови умения. Някои стартират да учат непознати езици, други се абонира за просветителни канали в региона на изкуството, трети се научават да програмират. При всички случаи, даже и тези нови познания или умения да не са ви чак толкоз нужни в близко бъдеще, самият развой на образование ще ви разреши да избягате от всеобщия стрес поради епидемията.

Пригответе се за смяна

Всяка кариерна стъпка е смяна, която би трябвало да бъде предваритерно готова. Независимо от обстоятелството, че  хората са обзети от възприятието на неустановеност, значимо е да запазят резистентност в контрола над страстите си. Важно е освен да придобиваме нови познания, само че и да поддържаме мотивацията и вниманието към самите себе си, което ще ни разреши да се развиваме оптимално дейно. Неврологичните проучвания демонстрират, че вътрешната смяна постоянно е по-важна от зареждането с нови познания, когато става дума за възходящи пълномощия.

Съсредоточете се върху разнообразни планове

Обичайният съвет за търсещите кариерно израстване е, че би трябвало да покачват знанията си, да уголемяват мрежата си от контакти, както и осъзнато да работят над самоусъвършенстването си. Но Ибара поучава не просто да се фокусираме върху някакъв план, а да оценяваме плюсовете и минусите на другите варианти. Възможно е вашите хрумвания да не дадат резултат в близко бъдеще, само че в дълготраен проект те ще ви оказват помощ да изкачите кариерната стълбица. Ибара споделя, че е важно да се стремите да участвате в нови инициативи в компанията с нови хора, защото това ви разрешава да откриете нови благоприятни условия, както и да научите нещо ново за себе си, за вашите умения, желания и изискванията, при които вадите от себе си най-хубавото от най-хубавите си качества.

Възобновете контактите

Да, обществената изолираност не е най-хубавото време да разширяваме контактите си. Но пък, въпреки това, в този момент, когато хората поддържат връзка по-често онлайн е най-хубавият миг за " завръщане " към позабравени връзки със остарели познати, другари, съученици. Напомнете им за себе си, споделете им вашите проекти и планове. Често измежду подобен кръг от контакти ще откриете скъп съвет, градивна рецензия или просто почтено споделено мнение - нещо, което най-близките ви не биха сторили поради опасения да не ви обидят. Ибара поучава даже да се състява лист с познати, специалисти в избрани области, които биха могли да оказват помощ в съответен план. Затова си коства да подновите връзката с някогашни сътрудници, които считате за експерти във вашата област, с някогашни съученици или състуденти.

Кажете го на глас

Желанието за напредване нагоре по кариерната стълбица може да е вътрешен развой. Ибара обаче споделя, че е значимо да говорите за това на глас с хора, на които имате доверие. На първо място, сходни диалози ще ви оказват помощ да изясните личните си цели и да се уверите, че проектите ви не са прекомерно нереалистични. Разговор с човек, на който имате безусловно доверие, ще ви помогне да спрете да витаете в облаците, в случай че мечтаете за недостижимото, само че и ще ви поддържа в устрема към смяна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР